Vornasten sukuseura

Katsaus Vornasten sukuseuran toiminnasta -Hilkka Pyykkönen, 2000

Vornasten Sukuseuran toiminnasta alkoi 17 pnä marraskuuta vuonna 1956. Silloin joukko Vornasia kokoontui Joensuuhun Karjalantalolle, aikomuksenaan perustaa Vornasten Sukuseura. Osanottajia oli 22 henkilöä, joista luultavasti on elossa enää 8 henkilöä.

Vornasten Sukuseuran perustamisen yhteydessä ehdottoman tärkeänä toivomuksena oli, että nykypolvi ottaisi tehtäväkseen esivanhempien muiston kunnioittamisen, suvun perinteen vaalimisen, karjalaisen heimohengen ylläpitämisen, yhteyden pitämisen suvun jäsenten välillä ja sukuhengen ja sukukunnian tunnon lujittamisen suvun jäsenissä. Tulevaisuudessa oli tarkoitus saada aikaan hyvä sukututkimus.

Sukuseuralle laadittiin säännöt, jotka Oikeusministeriö tarkasti ja hyväksyi ja jonka jälkeen seuramme merkittiin yhdistysrekisteriin huhtikuun 9 pv:nä vuonna 1957. Mainitsen tässä välillä, ketkä ovat meitä menneiden vuosien aikana johtaneet. Esimiehenä on ollut ensimmäisenä Osmo Vornanen, sitten Jaakko Vornanen, sen jälkeen Ilmari Vornanen sitten Kauko Vornanen ja nyt Arvo Vornanen. Puheenjohtajat ovat seuraavat henkilöt: Teodor, Tapani, Mauno, Kauko, Jaakko, Ilmari, Arvo ja nyt Seppo, ja kaikki ovat sukunimeltään Vornasia.

Vuonna 1959 suoritimme Vornanen- nimen suojauksen Suomalaisuuden Liitossa.

Vuonna 1961 lähetimme Neuvostoliiton lähetystöön retkianomuksen, päästä Tolvajärvelle. Anomukseen ei tullut minkäänlaista vastausta. Silloinen esimiehemme Osmo Vornanen kävi sitten henkilökohtaisesti lähetystössä, mutta sekään ei auttanut.

Vuonna 1968 hankimme Taiteilija Jalavan suunnitteleman sukuviirin, siis pöytäviirin, jossa punamustat kentät muodostavat sukukirjaimen V ja mustat kentät samalla kannelparin punaisen kentän. yläosassa on karhu hopeanharmaana, kiinnityspunos ja tupsut ovat puna-mustat, siis Karjalan värit.

Useana vuotena kesäjuhlassamme saimme kuulla opettaja Veikko Tiikkaisen esityksiä tutkimuksistaan Vornasista ja Vornasta. Näimme myöskin hänen kuvauksia tutkimuksista joskus varjokuvina. Hän teki tutkimuksia ajateltua kirjajulkaisua varten. Vuonna 1977 olikin sitten Veikko Tiikaisen kirjaluomus luettavana Joensuun yliopiston rehtori professori Heikki Kirkisellä. Juhlassamme Veikko piti vain lyhyen erityksen Vornan vaiheista.

Vuonna 1982 julistettiin perinnekilpailu, jonka tarkoituksena on saada tietoa Vornasista ennen ja nykypäivinäkin. Rahallista tukea perinnekilpailuun saatiin Karjalan Sivistysseuralta ja Karjalaisen, kulttuurin Edistämissäätiöltä yhteensä 2000 mk.

On kerrottava myös vuoden 1986 juhlavasta tapahtumasta Hoilolassa. Korpiselkä-talossa ja sen puistossa oli Vornasille, Shemeikkoille ja muulle yleisölle tarkoitettu yhteinen patsasjuhla. Karjalan Sivistysseura pystytti Tolvajärvellä olleen patsaan toisinnon.

Ohjelmaa oli runsaasti molemmilta sukuseuroilta. Runsas yleisö sai kuulla upeata ja kaunista kanteleensoittoa Marke Vornasen esittämänä. Hän myös säesti kanteleella Raili Vornasen yksinlaulua.

Karjalan Sivistysseura 80-vuotisjuhlassaan 27.9.1986 luovutti sukuseuroille kummallekin 1000 mk:n tunnustuspalkkion lämminhenkisen juhlan järjestämisestä. Kaikki järjestämämme tilaisuudet ovat olleet, ainakin meistä, erikoisen mieleisiä, muistorikkaita, etenkin kymmen-, kaksikymmen-, kolmekymmen-, ja neljäkymmenvuotisjuhlat.

Sukuseura sai 24 päivä marraskuuta vuonna 1984 testamentin. Setäni Teodor Vornanen, joka oli sukumme seuran perustamistilaisuudessa vuonna 1956 oli myös alusta asti innokas puuhaamaan sukututkimuksesta. Hän ja hänen vaimonsa Anni os. Shemeikka laativat keskeisen testamentin 2.3.1963 sukuseurallemme. Sukuseurallemme jäi testamentin perusteella rahaa 14818,54 mk.

Vuonna 1991, jolloin Karjalan Voikoit-kirja valmistui sukututkimustililtä otettiin 9000 mk. Nyt kun sukututkimuksia on myyty, niin rahat on merkitty suoraan seuran tilille. Nyt toimimme tutkimusten myynnillä ainakin osittain.

Sukututkimuksiin, tutkimusten laatimisiin ja mitä kaikkea on näissä asioissa on tarvittu on vuodesta 1992 vuoden 1999 loppuun mennessä menoja ollut yhteensä 23985,40 mk.

Vuonna 1991 tilattiin Sukuseurallemme isännänviiri. Suunnittelija oli heraldikko Jukka Suvisaari. Seuraavan vuoden tilaisuudessa se oli jo halukkaiden ostettavissa.

Vuonna 1996 saatiin valmiiksi hyvä teos, nimeltään Iro-Neidon Pojat, joka kertoo Vornasista, joihin kuuluu runonlaulajia, kanteleensoittajia, loitsijoita ja muitakin. Kirja on mielenkiintoinen. Teoksen päähenkilönä valmistuksessa toimi Rehtori Rauno Malviniemi. Kirjalaskun summa oli 31150 mk. Lasku on tietenkin aikanaan maksettu. Kirjoja on myytykin, mutta toivotaan että tulisi lisää ostajia.

Näin olen asioita kertoillut. Tietysti olisi mukava jos pystyisin laatimaan sellaisen kertomuksen jossa kertoisin rivi riviltä tapahtumat ja vieläpä jokin kohta kuvien kanssa. Ei ainakaan minusta ole sellaiseen. Se olisi nuoremman tehtävä, tietenkin vanhemman auttamana. Tämäpä nyt päättyköön tähän. Hilkka